Är det sant att bankerna har förtjänat all kritik de fått

Är ett litetlån så illa?

Även om det är sant att bankerna har förtjänat all kritik de fått under de senaste åren, förbleknar detta inte i jämförelse med den mängd hård kritik som företagen som handhåller smålån.

Många människor tycker att dessa låneföretag inte är annat än botten på stegen, att dra nytta av de mest desperata låntagarna. Detta är något av en missriktad uppfattning dock.

Det råder ingen tvekan om att dessa låneföretag har fått ett dåligt rykte, men det har knappast varit helt motiverat. De har ofta höga räntor, och de gör ingen hemlighet av det heller. skillnaden mellan räntan för ett sådant  litetlån och de som tas ut av bankerna för kontokrediter då är det bankerna som tar den största andelen av ränta från konsumenterna.

Finansiell kris

Många gånger när människor hamnar i en finansiell kris, skaffar de ett sms lån  som ett snabbt fix. Vad många inte inser är att detta ofta kan skapa ännu mer kris för dem själva än vad de var i från början. Du måste vara mycket försiktig med att ta lån och se till att du helt förstår allt det finstilta och skyldigheter annars  kan du hamna i en situation som kan vara svår att gräva sig ur.

Genom att låta olika företag placera reklam på din bil kan du få en regelbunden inkomst. Företaget Svensk Bilreklam erbjuder till exempel sina kunder upp till 4.500 kronor per månad i upp till 24 månader beroende på bil, körvanor och ort. Det enda man behöver göra är att registrera sig på deras hemsida, lägga upp ett kort på sin bil och svara på några enkla frågor om körvanor. När detta är gjort gäller det bara att hålla sig framme då nya kampanjer dyker upp på hemsidan.

Passiva inkomster

Bankkonto

Värdepapper

Aktier

Att ge dig in på aktiemarknaden innebär både stora risker och stora möjligheter. Du kan i princip förlora hela ditt satsade kapital om företaget du köpt aktier i går i konkurs. Å andra sidan finns det ingen gräns för hur mycket en aktie kan gå upp. Du får även utdelningar varje år då företaget ska fördela årets vinst. Tillväxten för aktiemarknaden har på lång sikt legat runt 10% per år. Men detta är alltså aktiemarknaden som helhet, enstaka aktier rör sig inte lika konsekvent uppåt.

För att minska risken i din aktieportfölj är det bra att fördela ditt kapital på 10-12 aktier i 5-6 olika brancher. På detta sätt garderar du dig mot att förlora hela ditt kapital om en viss aktier störtdyker eller om luften går ur en hel branch. Du ska även se till att sprida ut dina investeringar över en tid eftersom du då köper aktier till ett “snittpris” och inte riskerar att enbart köpa en viss aktie då den nått en temporär topp. Aktier kan du köpa via din bank, antingen via personligt besök, telefon eller internet.

Fonder

Om du inte vill direkt äga ett företag kan du investera i en fond. Då man investerar i fonder köper man en andel i hela fondens förmögenhet och får på så sätt en riskspridning från första kronan. Fonder sköts av så kallade fondförvaltare som har till uppgift att hantera kapitalet och köpa och sälja aktier eller räntebärande papper. Då man väljer fonder är det viktigt att tänka på att fondförvaltarna tar ut en årlig avgift ett antal procent i avgift varje år. Ju lägre avgift fonden har desto större kan din årliga värdeökning bli.

Råvaror

Om du handlar med råvaror förväntar du dig att priset på en speciel råvara ska stiga. Priset beror i sin tur på den gamla devisen “tillgång och efterfrågan”. Via speciella handelsplatser kan du handla med till exempel spannmål, olja eller guld. Du kan investera i råvaror via CMC Markets.

Tjäna pengar på internet

Affiliateprogram

Att låta andra företag göra reklam för sina produkter på din hemsida är ett bra sätt att tjäna lite extra pengar. Företaget betalar dig normalt sett en viss summa pengar varje gång någon köper en av deras varor efter att klickat sig fram via din hemsida. Du kan ibland även få en mindre summa pengar bara genom att någon klickar på företagets länk. Genom att gå med i ett så kallat affiliateprogram når du många fler företag än vad du skulle gjort om du själv sökte reklampartners. På får du enkelt hjälp att komma igång.

Blogg

Genom att blogga kan man tjäna pengar genom att locka till sig företag som vill använda din blogg för att göra reklam för sina varor. Reklamen når målgruppen genom att den som blogger skriver om varan på sin blogg. Den blogg i Sverige som i dagsläget har flest läsare har cirka 50.000 unika besökare i veckan. De flesta av dessa är återkommande vilket innebär att de besöker bloggen för att de tycker att den som skrivar bloggen har liknande värderingar och åsikter som de själva har. Det förtroendeband som skapats mellan bloggare och besökare är vad företagen bakom reklamen försöker utnyttja. Att en person i förtroendeposition rekommendear dig att köpa en vara har större genomslagskraft än att du får information om varan genom andra medier. Du kan enkelt skaffa din egen blogg på till exempel blogg.se eller blogger.

Foto och Film

Det finns flertalet hemsidor där du enkelt kan tjäna pengar på dina foton eller filmer. Dessa fungerar på så sätt att du skapar ett användarkonto där du laddar upp dina foton och filmer. Sedan får du betalt varje gång någon laddar ner /alternativt tittar på ditt verk. Stockexpert fungerar till exempel så att varje gång någon vill ladda ner ditt foto så får de betala mellan 5 och 50 kronor. Andra hemsidor delar med sig av sina reklamintäkter till användarna, ju fler som ser din film dessto mer pengar tjänar du. Möjligheterna är i det närmaste obegränsade, för att nämna en jämförelse så har det mest sedda klippet på youtube setts ca 75 miljoner gånger till dags datum.

Starta företag

Bidrag

När du startar företag, ensam eller tillsammans med kollegor, kan du ansöka om så kallar “stöd vid start av näringsverksamhet” och berättigar dig till som lägst 320 kronor per dag. Att jämföra med aktivitetstödet som år 2008 ligger på 223 kronor per dag. Ansöker gör du via ditt lokala AMS-kontor.

Bolagsformer

Att starta aktiebolag (AB) innebär att du måste ha 100.000 kronor i aktiekapital. Om du vill skapa ett publikt aktiebolag där andra kan handla med aktier så måste du ha 500.000 kronor i aktiekapital. Man måste komma ihåg att det startas ungefär 100 nya företag i Sverige varje dag, tyvärr läggs ungefär lika många företag även ner varje dag.

Du kan även starta handelsbolag (HB), enskild firma (EF) eller komanditbolag (KB). Gällande dessa tre bolagsformer behövs inget kapital. Enskild firma kan du starta helt på egen hand, men för att få starta handelsbolag eller komanditbolag måste du ha minst en kollega. Starta företag gör du via bolagsverket.

Riskkapital

Ett nystartat företag behöver riskkapital för att kunna göra erforderliga investeringar och växa. Att ta in riskkapital betyder i grund och botten att du säljer en del av ditt företag till någon annan i utbyte mot deras kapital. Den som ger dig riskkapital räknar alltså med att ditt företag kommer att utvecklas i rätt riktning och på sikt visa vinst och därmed ge avkastning på investerat kapital. Forskningintensivabrancher med stor vinstpotential såsom bioteknik och läkemedel är oftast de branscher som även lockar till sig flest riskkapitalister. Riskkapital kan du söka hos svenska riskkapitalföreningen.

Stipendier

Det finns flertalet stipendier att söka för att få in kapital till ditt företag i startskedet. Det kan dock vara svårt att hitta vilka stipendier som ditt företag kan söka. Ett tips är att hålla utkik i diverse branschrelaterade tidningar och hemsidor.

Du kan även deltaga i Venture Cup som är en tävling för blivande/ nystartade företag. Förstapriset är på 400.000 kronor.