Är Rhodesian Ridgeback en bra familjehund?

Är Rhodesian Ridgeback en bra familjehund?

Är den afrikanska lejonhunden en lĂ€mplig hund för familjer? Om du funderar pĂ„ att skaffa en Rhodesian Ridgeback till din familj undrar du sĂ€kert om den skulle fungera bra ihop med dina barn. I den hĂ€r artikeln kommer vi att besvara dina funderingar och ger dig tips kring vad du ska tĂ€nka pĂ„.

Är Rhodesian Ridgeback en bra sĂ€llskaphund för familjer?

Rhodesian Ridgebacks Àr utmÀrkta familjehusdjur, men det finns vissa övervÀganden att göra nÀr man vÀljer afrikansk lejonhund.

Rhodesian Ridgebacks Àr bra förutsatt att de lever ihop med en familj som ger dem en stabil och trygg miljö. För familjer som inte har alltför mÄnga besökare som kommer och gÄr dagligen och som vÀrdesÀtter en bra vakthund kan Rhodesian Ridgeback har rasen extra bra egenskaper.

HÀr Àr vad du behöver tÀnka pÄ innan du adopterar en Rhodesian Ridgeback.

Inne eller ute?

Rhodesian Ridgebacks Àr helt och hÄllet hÀngiven till sin familj, sÄ de klarar sig inte bra i ensamhet. Om du letar efter en vakthund som du kan ha pÄ bakgÄrden och utanför hemmet Àr Ridgeback inget bra val. Om du har en aktiv och friluftsintresserad familj kan din Ridgeback kommer dÀremot den afrikanska lejonhunden Àlska att tillbringa en hel del tid utomhus med era alla.

Inomhus

Rhodesian Ridgebacks har en kort, glansig pÀls. De fÀller visserligen, men deras fÀllning Àr inte exceptionellt dÄlig, sÀrskilt inte jÀmfört med andra hundar med glÀnsande pÀlsar, som t.ex. dalmatiner.

Ridgebacks krÀver inte mycket pÀlsvÄrd, men genom att borsta dem varje vecka eller dagligen kan man minska hur mycket de fÀller i huset.

I övrigt brukar dessa hundar hÄlla sig ganska rena. Det Àr osannolikt att du kommer att mÀrka nÄgon större pÄverkan i ditt hem av att ha en Ridgeback inne.

Det Àr viktigt att understryka att Rhodesian Rigeback Àr en stor hundras. Om individen inte trÀnas till att uppföra sig ordentligt i huset kan de bli besvÀrliga att ha att göra med. Det krÀver ocksÄ daglig aktivering och engagemang frÄn din resterande familj. Det Àr bÀsta om alla som Àr vuxna nog Àr involverade i detta.

Den kraftfulla piskliknande svansen kan lÀtt rensa bort prydnadsföremÄl frÄn soff- och Àndbord, sÄ det Àr bÀst att organisera ditt hem med din Ridgeback i Ätanke.

Om de fÄr tillrÀckligt med motion Àr Ridgebacks generellt sett ganska lata i huset och spenderar hellre sin tid med att ligga och lata sig i soffan Àn att göra nÄgot annat nÀr de Àr inomhus.

Utomhus

Rhodesian Ridgebacks Àr byggda för varma temperaturer och varma klimat och tÄl inte kyla. De Àr hÀngivna familjehundar som lÀngtar efter sin familj om de lÀmnas ensamma utomhus.

Dessutom kan denna hÀngivna jaktras anvÀnda sin fantastiska intelligens för att försöka fly frÄn en gÄrd om den lÀmnas ensam och uttrÄkad. DÀrför Àr det bÀst att inte lÀmna din Rhodesian Ridgeback utomhus under lÀngre perioder.

Med det sagt, om du hellre vill att din hund tillbringar sin tid utomhus i stÀllet för i huset nÀr du Àr borta frÄn hemmet, Àr det möjligt för din hund att njuta av tiden utomhus och fungera som en utmÀrkt vakthund tills du ÄtervÀnder.

Se till att din gÄrd Àr extremt sÀker och motstÄndskraftig mot att din hund grÀver under staketet eller klÀttrar över det. Det Àr bÀst att din hund inte kan se genom staketet eftersom varje syn av ett byte kommer att fÄ din hund att försöka fly.

Rhodesian Ridgebacks bör inte lÀmnas utomhus i kalla temperaturer, och de bör alltid ha tillgÄng till skydd i hÀndelse av dÄligt vÀder. NÀr du kommer hem frÄn jobbet eller dina Àrenden bör din hund fÄ komma in med dig, eller sÄ bör du gÄ ut och umgÄs med din hund. Rhodesian Ridgeback Àr en hundras som behöver vara med sin familj sÄ mycket det bara gÄr.

SÄ Àr Rhodesian Ridgeback som en familjemedlem

Rhodesian Ridgebacks Àr vÀlkÀnda för att vara utmÀrkta familjehundar. Redan frÄn sin tidigaste tid tjÀnade den hÀr rasen dubbla uppgifter som en vÄldsam jakthund och familjebeskyddare.

En Rhodesian Ridgeback kommer inte att tÀnka tvÄ gÄnger pÄ att skydda din familj frÄn allt som attackerar, oavsett om det Àr ett lejon, en björn eller en inkrÀktare.

HÀr Àr nÄgra punkter att tÀnka pÄ nÀr du övervÀger en Rhodesian Ridgeback för din familj.

Afrikanska lejonhundar Àr riktigt fina mot barn

Rhodesian Ridgebacks har ett jÀmnt temperament och tenderar att vara mycket tÄlmodiga med barn. Ingen hund borde nÄgonsin behöva tolerera att ett barn stÀndigt stör den, men om ditt barn Àr respektfullt kommer det sannolikt att ha ett utmÀrkt förhÄllande till din Rhodesian Ridgeback.

Det Àr viktigt att komma ihÄg att detta Àr mycket stora hundar, sÄ de mÄste lÀra sig sjÀlvkontroll för att undvika att rÄka stöta pÄ ditt barn eller att stöta omkull dem.

Den piskliknande svansen kan vara sÀrskilt svÄr att kontrollera i nÀrheten av barn eftersom den tenderar att vara precis rÀtt höjd för att trÀffa barn i ansiktet.

RR tenderar att vara sjÀlvstÀndiga

Rhodesian Ridgebacks Àr sjÀlvstÀndiga hundar som Àr mer benÀgna att bestÀmma sig sjÀlva Àn att söka din hjÀlp. DÀrför mÄste alla i familjen vara med pÄ trÀningsprogrammen och ha tydliga förvÀntningar pÄ hunden.

Om du Àr mycket entusiastisk över att ha en Rhodesian Ridgeback, men din partner inte Àr sÀrskilt engagerad i trÀning, Àr detta kanske inte den bÀsta rasen för din familj.

En ras med en övervÀldigande bytesdrift

Rhodesian Ridgebacks drivs inte bara av att jaga byte. De har en övervÀldigande drivkraft att jaga och döda alla slags bytesdjur av alla storlekar. Det Àr högst osannolikt att du kommer att kunna trÀna din Rhodesian Ridgeback att visa sjÀlvkontroll i kopplet om den ser nÄgot som den vill jaga.

DÀrför Àr detta en hund som endast starka familjemedlemmar kommer att kunna gÄ sÀkert med.

De Àr reserverade mot frÀmlingar

Rhodesian Ridgebacks Àr utmÀrkta vakthundar som inte tvekar att försvara din familj frÄn ett potentiellt hot. TyvÀrr har dessa sjÀlvstÀndiga hundar en tendens att göra upp sin egen uppfattning om vad som utgör ett hot.

Om du har en familj med mÄnga besökare eller om dina barn ofta har vÀnner pÄ besök kanske en Rhodesian Ridgeback dÀrför inte Àr det bÀsta valet för din familj.

Det Àr viktigt att vuxna hanterar interaktionen mellan en Rhodesian Ridgeback och nya barn i hemmet, oavsett hur bra hunden Àr med familjens barn.

Rhodesian Ridgebacks och andra hundar


Rhodesian Ridgebacks avlades för att jaga i en flock med andra hundar, och de levde i allmÀnhet ocksÄ med andra hundar. DÀrför kommer de flesta Rhodesian Ridgebacks mycket vÀl överens med andra Rhodesian Ridgebacks och andra hundar av stora raser.

Eftersom de har en stark bytesdrift kan vissa Rhodesian Ridgebacks betrakta mindre hundar som bytesdjur, sÀrskilt om de inte uppfostrats tillsammans.

Det kan vara bÀst att hÄlla Rhodesian Ridgebacks endast tillsammans med andra hundar av stora raser. Eftersom Rhodesian Ridgebacks Àr modiga och ihÀrdiga hundar Àr det osannolikt att de backar frÄn ett slagsmÄl.

Även om det Ă€r ganska osannolikt att en Rhodesian Ridgeback startar ett slagsmĂ„l, om en annan hund i ditt hushĂ„ll engagerar dem, kommer Ridgebacken förmodligen inte att backa.

Det kan vara bÀst att övervaka din Ridgeback tillsammans med andra hundar i hushÄllet tills det stÄr klart att de har utvecklat en stark social relation med mÄnga positiva sociala signaler och lek mellan dem.

Ömsesidig likgiltighet Ă€r inte ett tecken pĂ„ att det Ă€r osannolikt att ett slagsmĂ„l inte kommer att bryta ut nĂ„gon gĂ„ng.

Vanliga frÄgor och svar


Är Rhodesian Ridgebacks lĂ€tta att trĂ€na i hemmet?


Rhodesian Ridgebacks Àr inte kÀnda för att vara exceptionellt svÄra att trÀna men det krÀver mer löpande engagemang Àn andra raser. Om din Rhodesian Ridgeback-valp bestÀmmer sig för att strunta i att trÀna huset kan det vara lite svÄrt att fÄ honom att Àndra sig, eftersom dessa hundar tenderar att vara lite mer sjÀlvstÀndiga och mindre angelÀgna om att vara till lags Àn vissa andra raser.

Hur Àr Rhodesian Ridgebacks med katter?


Om de föds upp tillsammans klarar sig mÄnga Rhodesian Ridgebacks bra med katter, men dessa hundar har en stark bytesdrift och vissa individer kan utvidga sin bytesinstinkt till hushÄllskatter.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *