Om rasen Rhodesian Ridgeback

Om rasen Rhodesian Ridgeback

Rasens historia

Rhodesian Ridgeback kommer ifrån Afrika, rasen uppkom på 1500-talet när dem Euoropeiska nybyggarna tog med sig sina hundar som var: Greyhound, Mastiff, Grand Dranois & Blodhund.

Dessa raser avlades med jakthundar som redan fanns i Afrika för att framavla en stor & stark hund. Rhodesian Ridgeback fick en mothårs växande ”kam” på ryggraden men blev inte officiellt en ras med egen standard förens 1920. Rhodesian Ridgeback blev en skicklig jakthund som arbetade i flock med sina snabba rörelser för att trötta ut bytet tills jägaren kunde skjuta bytet. Rasen användes specifikt inom lejonjakt .

Allt leva med en Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback är en snäll ras som ger mycket glädje och kärlek. Det är en social hund som gillar uppmärksamhet och de trivs bra tillsammans med andra hundar. Förutom om det är flera hanhundar som är tillsammans, då kan det i vissa fall uppstå en kamp om dominans.

Rasen är skyddande och den håller uppsikt över området där ni bor och din familj. Rasen har en fin päls som är lätt att hålla ren. Hunden är stark och energisk och kräver mycket aktivering. Den fulla upplevelsen av hur det är att leva med en Rhodesian Ridgeback går inte att beskriva med ord, det är väldigt underbart. Vi har dock skrivit en artikel där vi berättar lite mer om det praktiska aspekterna kring att leva med hundrasen.

Vad ska man tänka på när man köper rasen?

När du bestämt att det är en Rhodesian Ridgeback valp du vill ha är det viktigt att du tar reda på allt du behöver veta innan den lilla flyttar in. Mina bästa tips för att vara redo hittar du i vår checklista med vad man ska tänka på. Några saker som kan vara bra att göra är:

  • Kolla upp försäkring
  • Utbilda dig med böcker & hundkurser
  • Planera för alla utgifter (mer än man tror)
  • Träffa valpens föräldrar och se hur dem är
  • Ställ krav på kenneln att få tillräckligt med information
  • Planera för att en valp inte kan lämnas ensam

När man ska köpa en hund oavsett hundras så är det viktigt att man tänker på att man måste ha den tid och den ekonomin som hunden kräver. Du kan inte lämna hunden ensam under hela dagen som du är borta utan du måste se till att du alltid har någon som kan komma och gå ut med hunden eller att du har en hundvakt.

Tänk alltid på att prata med hunduppfödaren innan du köper din hund och ta reda på om föräldrarnas bakgrund och sjukdomshistorien hos föräldrarna. Det är också viktigt att tänka på att hundens föräldrar bör ha ett bra psyke för att inte din hund ska bli aggressiv mot människor, andra hundar eller andra djur.

Passar som jakthund eller vakthund

Rasen räknas som jakthund och passar perfekt att ha med sig ute på jakt. I Sverige används den här hunden idag endast som sällskapshund eller vakthund. Den är väldigt familjekär men det är viktigt att den uppfostras rätt så att inte vaktbeteendet tar överhand.
Den här hundrasen passar perfekt att ha med sig på jakt då den är en väldigt duktig spårhund. Hunden är också väldigt uthållig och behöver därför mycket aktivering.

Utseende

När man ser den här hundrasen för första gången kan man bli lite chockad över hundens ovanligt muskulära kropp. Man ska dock veta att detta är en väldigt snäll hund även fast den har ett väldigt muskulärt utseende. De flesta Rhodesian Ridgeback hundarna är bruna och har ett lejonlikt utseende.

Beteende & uppfostran

Detta är en väldigt sällskapssjuk hund och älskar sin familj över allt annat i världen. Det är en väldigt vaktande hundras så det är viktigt att man uppfostrar hunden rätt och att hunden vet att det är ägaren som bestämmer. Om man låter hunden göra vad som helst och inte är bestämd vid uppfostringen så kan hunden lätt få övertaget. Det är därför bra att ha tidigare erfarenhet av att leva med hundar när du skaffar denna. Lik som alla hundar så behöver denna hundras veta vem som bestämmer. Så det är viktigt att man vet hur man uppfostrar en hund.

Den här hundrasen är väldigt muskulär till utseendet och kan till första anblick se farlig ut men man ska veta att den är väldigt snäll och familjekär.

Hunden är fantastisk att leva tillsammans med då den går väldigt bra ihop tillsammans med andra djur som den växer upp med och även barn. Det kan vara bra att man har hunden under uppsikt om den går löst på gården eller på promenader då hunden är väldigt nyfiken utav sig och kan lätt smita iväg och utforska andra saker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *