Om rasen Rhodesian Ridgeback

Om rasen Rhodesian Ridgeback

Rasens historia

Rhodesian Ridgeback kommer ifrÄn Afrika, rasen uppkom pÄ 1500-talet nÀr dem Euoropeiska nybyggarna tog med sig sina hundar som var: Greyhound, Mastiff, Grand Dranois & Blodhund.

Dessa raser avlades med jakthundar som redan fanns i Afrika för att framavla en stor & stark hund. Rhodesian Ridgeback fick en mothĂ„rs vĂ€xande ”kam” pĂ„ ryggraden men blev inte officiellt en ras med egen standard förens 1920. Rhodesian Ridgeback blev en skicklig jakthund som arbetade i flock med sina snabba rörelser för att trötta ut bytet tills jĂ€garen kunde skjuta bytet. Rasen anvĂ€ndes specifikt inom lejonjakt .

Allt leva med en Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback Àr en snÀll ras som ger mycket glÀdje och kÀrlek. Det Àr en social hund som gillar uppmÀrksamhet och de trivs bra tillsammans med andra hundar. Förutom om det Àr flera hanhundar som Àr tillsammans, dÄ kan det i vissa fall uppstÄ en kamp om dominans.

Rasen Àr skyddande och den hÄller uppsikt över omrÄdet dÀr ni bor och din familj. Rasen har en fin pÀls som Àr lÀtt att hÄlla ren. Hunden Àr stark och energisk och krÀver mycket aktivering. Den fulla upplevelsen av hur det Àr att leva med en Rhodesian Ridgeback gÄr inte att beskriva med ord, det Àr vÀldigt underbart. Vi har dock skrivit en artikel dÀr vi berÀttar lite mer om det praktiska aspekterna kring att leva med hundrasen.

Vad ska man tÀnka pÄ nÀr man köper rasen?

NÀr du bestÀmt att det Àr en Rhodesian Ridgeback valp du vill ha Àr det viktigt att du tar reda pÄ allt du behöver veta innan den lilla flyttar in. Mina bÀsta tips för att vara redo hittar du i vÄr checklista med vad man ska tÀnka pÄ. NÄgra saker som kan vara bra att göra Àr:

  • Kolla upp försĂ€kring
  • Utbilda dig med böcker & hundkurser
  • Planera för alla utgifter (mer Ă€n man tror)
  • TrĂ€ffa valpens förĂ€ldrar och se hur dem Ă€r
  • StĂ€ll krav pĂ„ kenneln att fĂ„ tillrĂ€ckligt med information
  • Planera för att en valp inte kan lĂ€mnas ensam

NÀr man ska köpa en hund oavsett hundras sÄ Àr det viktigt att man tÀnker pÄ att man mÄste ha den tid och den ekonomin som hunden krÀver. Du kan inte lÀmna hunden ensam under hela dagen som du Àr borta utan du mÄste se till att du alltid har nÄgon som kan komma och gÄ ut med hunden eller att du har en hundvakt.

TÀnk alltid pÄ att prata med hunduppfödaren innan du köper din hund och ta reda pÄ om förÀldrarnas bakgrund och sjukdomshistorien hos förÀldrarna. Det Àr ocksÄ viktigt att tÀnka pÄ att hundens förÀldrar bör ha ett bra psyke för att inte din hund ska bli aggressiv mot mÀnniskor, andra hundar eller andra djur.

Passar som jakthund eller vakthund

Rasen rÀknas som jakthund och passar perfekt att ha med sig ute pÄ jakt. I Sverige anvÀnds den hÀr hunden idag endast som sÀllskapshund eller vakthund. Den Àr vÀldigt familjekÀr men det Àr viktigt att den uppfostras rÀtt sÄ att inte vaktbeteendet tar överhand.
Den hÀr hundrasen passar perfekt att ha med sig pÄ jakt dÄ den Àr en vÀldigt duktig spÄrhund. Hunden Àr ocksÄ vÀldigt uthÄllig och behöver dÀrför mycket aktivering.

Utseende

NÀr man ser den hÀr hundrasen för första gÄngen kan man bli lite chockad över hundens ovanligt muskulÀra kropp. Man ska dock veta att detta Àr en vÀldigt snÀll hund Àven fast den har ett vÀldigt muskulÀrt utseende. De flesta Rhodesian Ridgeback hundarna Àr bruna och har ett lejonlikt utseende.

Beteende & uppfostran

Detta Àr en vÀldigt sÀllskapssjuk hund och Àlskar sin familj över allt annat i vÀrlden. Det Àr en vÀldigt vaktande hundras sÄ det Àr viktigt att man uppfostrar hunden rÀtt och att hunden vet att det Àr Àgaren som bestÀmmer. Om man lÄter hunden göra vad som helst och inte Àr bestÀmd vid uppfostringen sÄ kan hunden lÀtt fÄ övertaget. Det Àr dÀrför bra att ha tidigare erfarenhet av att leva med hundar nÀr du skaffar denna. Lik som alla hundar sÄ behöver denna hundras veta vem som bestÀmmer. SÄ det Àr viktigt att man vet hur man uppfostrar en hund.

Den hÀr hundrasen Àr vÀldigt muskulÀr till utseendet och kan till första anblick se farlig ut men man ska veta att den Àr vÀldigt snÀll och familjekÀr.

Hunden Àr fantastisk att leva tillsammans med dÄ den gÄr vÀldigt bra ihop tillsammans med andra djur som den vÀxer upp med och Àven barn. Det kan vara bra att man har hunden under uppsikt om den gÄr löst pÄ gÄrden eller pÄ promenader dÄ hunden Àr vÀldigt nyfiken utav sig och kan lÀtt smita ivÀg och utforska andra saker.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *