Rhodesian Ridgeback’s Temperament – Vanorna hos denna lojala ras

Rhodesian Ridgeback’s Temperament – Vanorna hos denna lojala ras

I den här artikeln utforskar vi för- och nackdelar med rasen Rhodesian Ridgeback’s temperament. Denna ras är känd för att vara lojal och intelligent, men gör dessa egenskaper att hundarna också blir territoriella?

Rhodesian Ridgeback kallas för afrikansk lejonhund. En gång användes rasen vid lejonjakt på savannen och detta är gett ursprung till namnet. Hundens tidiga förfäders levnadssätt innebar ofta jakt- och bevakningsuppgifter.

En vanlig fråga många ställer gällande Rhodesian Ridgebacks temperament är om de kommer överens med barn och andra andra djur. Rhodesian Ridgebacks är en populär familjehund och som du snart kommer upptäcka, när du läser vidare, är den en oerhört fin hund trots att den en gång levt ett hårt liv i den afrikanska vildmarken.

Rhodesian Ridgebacks historia


Rhodesian Ridgeback är en hundras som utvecklades i Sydafrika, och Rhodesian Ridgebacks förfäder kan spåras tillbaka till Khoikhoi-jakthundar som avlades med europeiska hundar.

F.R. Barnes utarbetade den ursprungliga rasstandarden för Rhodesian Lion Dog 1922. Därefter, 1927, godkände den sydafrikanska kennelunionen namnet ”Rhodesian Ridgeback”.

År 1955 erkände American Kennel Club rasen Rhodesian Ridgeback som en medlem av gruppen jakthundar.

Denna ras har en muskulös stomme med en kort och slät päls. De bär varumärket ”ridgeback” eftersom deras ryggrad har en linje av hår som växer annorlunda än andra hårstrån. Deras huvud är också långt med en bred skalle och en djupt placerad nos.

De är energirika hundar under sina valpår. Efter några korta år som kan vara ganska tuffa innebär dock Rhodesian Ridgebacks temperament att de kan mogna till lugna och trogna följeslagare.

Eftersom dessa hundar är fulla av energi behöver de långa promenader eller vandringar för att hålla sig glada och friska.

Den typiska Rhodesian Ridgebacks temperament

Den här rasen är aktiv och är inte benägen att ligga på din gård eller i ditt hus hela dagen. Faktum är att unga Ridgebacks är stökiga, blir lätt uttråkade och söker överallt efter saker att utforska. Om du inte ger dem aktiviteter att rikta sin energi emot kan utforska snabbt komma att betyda gräva stora hål i jord eller möbler!

Rhodesian Ridgebacks egenskaper

Rhodesian Ridgebacks temperament innebär att det är en självsäker och självständig ras. Rhodesian Ridgeback är uppfödd för att jaga och är därför van att arbeta ensam och fatta beslut utan hjälp eller påverkan från andra hundar eller människor. Självfallet kommer denna förmåga från att man besitter mycket självförtroende och intelligens också! Eftersom så många av deras förfäder arbetade som vakthundar är många moderna rhodesianer fortfarande försiktiga med okända ansikten.

Det kan ta lite tid för dem att utveckla lugn och tillit mot nya besökare men tillsammans med sin familj är de kända för att vara mjuka och tillgivna.

Bra träning och socialisering hjälper en smarta rhodesian ridgeback att använda sin intelligens på ett klokt sätt, och en blyg rhodesian att få vänner med självförtroende.

Låt oss se hur det ser ut härnäst.

Är Rhodesian Ridgebacks lätta att träna?

Liksom många jaktraser har Rhodesian Ridgebacks temperament ofta en självständig karaktär. Vad innebär detta?

Jo, eftersom dessa hundar skulle ha varit vana vid att arbeta på avstånd från sin ägare lärde de sig att fatta beslut och agera på dem utan omedelbar feedback från sin ägare.

Det betyder att deras beteende inte alltid kan påverkas lätt av godis och beröm – de kanske inte är lika motiverade av dessa saker som till exempel den människovänliga labradoren.

De har dock en stark arbetsmoral och behöver vara sysselsatta och de har hjärna nog att klara av ganska komplicerade uppgifter. Så de kan tränas med positiv förstärkningsteknik, såsom en klicker, men det kan visa sig vara en skrämmande uppgift att träna en RR på detta sätt för en nybörjare. Det är definitivt inte en av de enklare hundarna att träna. Det är an klar fördel om du är en mer erfaren hundägare när du väljer den här rasen.

Positiv förstärkning är alltid bättre än bestraffning.

Du får dock aldrig tillgripa bestraffning eller negativ förstärkning med någon hund. Tänk också på att gamla idéer om dominans i hundlydnad är föråldrade och motbevisade.

Rhodesian Ridgeback temperament – Att välja rätt träning

Den perfekta Rhodesian Ridgeback kommer inte förtränad ur en låda när du hämtar den från din kennel. Det krävs mycket hårt arbete, engagemang och kärlek för att få dem dit du vill att de ska vara. Se till att börja med en realistiskt inställning av vad som krävs av dig innan du bestämmer dig för att köpa och hämta din valp. Allt annat bygger grunden för mer smärta och fler problem en nödvändigt.

När du tar hem din Rhodesian Ridgeback-valp ska du ge den några dagar för att komma till rätta och sedan hoppa direkt in i arbetet med att lära den ett gott beteende.

Det finns många bra guider för valpträning som innehåller massor av nyttig information som hjälper dig att komma igång. Gör socialisering av din Rhodesian Ridgeback till en prioritet genom att ordna många introduktioner till de människor och platser som de kommer att möta som vuxna.

Så länge de har positiva och givande erfarenheter av nya människor och miljöer nu, kommer de att ha det självförtroendet med sig genom hela livet.

Om det är möjligt bör du se till att få in dem i en valpklass när de är tio till tolv veckor gamla. Det hjälper dem att socialisera sig och vänja sig vid andra hundar.

Var medveten om att vissa valpklasser kräver att vissa vacciner.

Är Rhodesian Ridgebacks vänliga?


Rhodesian Ridgebacks temperament innebär att den är lugn och lättsam med familjemedlemmar. De kan dock vara försiktiga när det gäller okända ansikten, och detta kan övergå i räddhågad aggression om de inte socialiseras ordentligt.

Om du tidigt lär dem att gäster och andra hundar är välkomna kan du hjälpa dem att bli mer välkomnande senare i livet. Rhodesian Ridgeback är särskilt känd för aggression mot andra hundar, och det är aldrig för tidigt att hjälpa dem att övervinna detta.

Fråga din uppfödare om dina valpar kommer att få en chans att träffa andra hundar innan de kommer hem till dig. Många Rhodesian Ridgebacks har fortfarande en hög rovdrift, vilket innebär att de bäst inte hålls tillsammans med katter och andra små husdjur.

Är Rhodesian Ridgebacks aggressiva?


Rhodesian Ridgebacks avlades ursprungligen för att jaga och vakta egendom. Men det betyder inte att de ska vara aggressiva. Den vanligaste orsaken till aggression från hundar som inte har ont är rädsla. En glad, självsäker och väl socialiserad hund som har tränats med tålamod och positiv förstärkningsteknik har ingen anledning att bli aggressiv.

De kan dock vara benägna till destruktivt tuggande. Detta är nästan alltid ett tecken på att de är uttråkade eller inte får tillräckligt med motion. Om de börjar tugga på saker som skor eller möbler vill du öka deras dagliga träningsrutin och se till att den sträcker ut både hjärnan och musklerna.

När du lämnar huset ska du också se till att de har gott om leksaker eller ben att tugga på.

Rhodesian Ridgebacks naturliga instinkter


Rhodesian Ridgeback har ett värdigt temperament. De är vanligtvis tysta och skäller inte. De är lojala och tillgivna mot sin familj, men kan vara försiktiga när de är okända, vilket kan leda till aggression.

De är smarta och alerta arbetare som kan fokusera på uppgiften med flit och uthållighet. Rhodesian Ridgebacks temperament innebär dessutom att den har en medfödd bytesdrift på grund av deras historia av att springa och jaga.

Detta gör dem till aktiva hundar som kräver daglig motion för att hålla dem i form och för att de inte ska bli uttråkade. Tristess kan leda till att de tuggar, skäller och gräver. Alla dessa saker kan vara destruktiva inne i huset, så det är viktigt att tillgodose deras behov av motion.

Är Rhodesian Ridgebacks bra husdjur för familjen?


Rhodesian Ridgeback är lojal, tillgiven och beskyddande. De kommer också bra överens med barn om de uppfostras på rätt sätt. Ridgebacken har ett jämnt temperament när de är mogna samtidigt som den är en rolig, nyfiken och stökig följeslagare.

Som alla djur kan man räkna med vissa hälsoproblem. Denna ras kan drabbas av höftledsdysplasi, dermoid sinus, degenerativ myelopati och hypotyreos. Sammanfattningsvis kan man säga att denna kärleksfulla och beskyddande hund skulle vara en utmärkt följeslagare för en aktiv familj om den tränas och uppfostras på rätt sätt för att göra det.

Hur är din Rhodesian Ridgeback?


Om du redan har en Rhodesian Ridgeback, hur är deras personlighet? Har du några råd till personer som överväger denna ras för första gången?

Referenser och resurser

Källa: Happy Puppy Site: https://thehappypuppysite.com/rhodesian-ridgeback-temperament/

American Kennel Club, ”Rhodesian Ridgeback”.

Judith K. Blackshaw ”An overview of types of aggressive behavior in dogs and methods of treatment” Applied Animal Behavior Science, 1991.

R. S. BARR ”Clinical hip dysplasia in growing dogs: the long-term results of conservative treatment” Journal of Small Animal Practice, 1987.
E. MANN ”Dermoid Sinus in the Rhodesian Ridgeback” Journal of Small Animal Practice, 1966.
Peter A. Graham ”Etiopathologic Findings of Canine Hypothyroidism” Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *