Vad ska man tänka på när man ska köpa en hund?

Vad ska man tänka på när man ska köpa en hund?

Funderar du på att köpa en Rhodesian Ridgeback-hund men är inte säker på om det är rätt hund för dig?

Då har du kommit helt rätt, här får du all information som du behöver ha vetskap om inom rasen innan du bestämmer dig. Vi kommer göra vårt yttersta för att du ska få lära känna rasen så bra som möjligt i denna artikel.

När man ska köpa en hund för första gången så måste man först bestämma sig för vilken hundras man ska köpa. Nästa steg är att läsa på ordentligt om rasen så att man vet hur den fungerar.

Låt säga att du kom fram till beslutet att köpa en Rhodesian Ridgeback. Då är den har guiden särskilt riktad till dig. Men oavsett vilken ras du ska köpa som kommer den är guiden ge dig massor med bra tips. Den här checklistan ger dig en sammanfattande överblick:

Köpa hund – checklista

Den här checklistan ger dig tips på viktiga saker att tänka på när du ska köpa en hund.

  • Val av hundras. Tänk noga över om hundrasen & dess egenskaper passar er.
  • Gå hundkurser & läs böcker. För att vara redo när hunden flyttar inte behöver du se till att du är kunnig och vet hur du hanterar svårare situationer som kan uppstå.
  • Planera för alla utgifter. Gör inte misstaget att underskatta vad det kostar att köpa hund i sin helhet
  • Försäkra hunden. En bra försäkring ger dig trygghet när hunden utforskar och leker vilda lekar.
  • Kan vara med hunden hela tiden? En valp ska inte lämnas ensam. Planera för hur du ska lösa situationen när du behöver göra något på en plats dit valpen inte kan följa med.
  • Ställ krav på hunduppfödaren. Se till att hunduppfödaren berättar att om hunden föräldrar och deras ev. sjukdomsbakgrund.
  • Be om att få träffa föräldrarna. Om föräldrarna är fina, energiska och ser ut att må bra är det ett gott tecken.

Saker att tänka på när man ska köpa en Rhodesian Ridgeback

Vad mer behöver man tänka på när man ska köpa en hund? Det vi bestämde oss att ge dig vårt bästa svar på denna fråga. Trevlig läsning.

Gå hundkurser & läs böcker

Att du ser till att lära dig allt du kan är ett bra sätt att vara reda när valpen flyttar in. Låna eller böcker om hunduppfostran, hundhälsa, lekar & aktiviteter och allt om allt annat som kan vara bra att veta. Det kan också vara bra att gå på flera olika hundkurser där man lär sig hur man ska uppfostra en hund på bästa sätt. Alla hundraser måste veta att det är ägaren som bestämmer då den annars väldigt lätt kan få ett övertag.

Planera för alla utgifter

Man måste också ta reda på om man har ekonomin till att både köpa en hund och att ha en hund. En hund är väldigt dyr oavsett hundras och det är väldigt dyrt att äga en hund. Man måste tänka på att alla veterinär besök om huden blir sjuk kostar pengar och sedan alla vaccinationer. Även maten och alla leksaker kostar en del.

Ta reda på vilken försäkring du behöver

Det kan vara bra att man kollar upp redan innan man köper en hund vilken försäkring som man ska ha på hunden.

En en valp- och hundförsäkring kan bespara dig tiotusentals kronor. Hundar är väldigt aktiva, våghalsiga djur och risken finns alltid att de skadar sig eller blir sjuka. Om detta sker kan det blir nödvändigt med veterinärbesök.

I Sverige står inte staten för alla omkostnader till djursjukvård på samma sätt som för sjukvård till människor. Det går därför snabbt tills det att kostnaderna skjuter iväg till ganska ohyggliga höjder. Du vill verkligen inte utsätta dig för en situation där du behöver betala alla dessa kostnader ur din egen ficka. Ta reda på vad du behöver för försäkring så att du kan känna dig trygg när din hund leker och går hann i sitt höga tempo.

En ung hund ska inte lämnas ensam

Något som är extra viktigt att tänka på är att alla hundar kräver mycket sällskap. Som valp ska du inte lämna hunden själv, på samma sätt som en litet barn behöver betryggande sällskap behöver valpar också det. Så innan du skaffar dig en hund så är det viktigt att du ser till att någon kan vara hemma med hunden eller att du har en hundvakt.

Något som också är väldigt viktigt att tänka på när man har en hund är att den kräver väldigt mycket aktivering i form av promenader och lek och bus. Man ska försöka att få in minst en långpromenad per dag när man har hund. Till sist är det väldigt viktigt att man lär hunden att lyda ägaren.


Ställ krav och prata med hunduppfödaren

Något som är smart att göra när man ska köpa en hund är att man pratar med hunduppfödaren. Det är bra om man frågar hunduppfödaren om sjukdomsbakgrunden hos föräldrarna och hur det är att ha just den hundrasen som du valt att köpa. Det är också bra att man vet om hundens föräldrar har ett bra och stabilt psyke och inte har varit aggressiva mot andra hundar, djur eller människor. Ställ många frågor. Det är starkt rekommenderat att du ber om att får träffa båda valpen föräldrar. Om du ser att de är friska, fina och energiska är det ett gott tecken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *